Vereceğimiz kolay pilav tarifi ile 20-30
dakikada pilavı servise hazır hale getirebileceksiniz. Yapılışını ve diğer
kriterleri eksiksiz yapmanız halinde aileniz ya da misafirleriniz pilavınıza
hayran kalacak.
Malzemeler
- 2
bardak baldo pirinç
- 3-3,5
su bardağı sıcak su
- 3
yemek kaşığı arpa şehriye (tel
şehriye de kullanabilirsiniz)
- 1
adet tavuk ya da et bulyon
- Çeyrek
çay bardağı limon suyu
- Sıvıyağ,
tereyağı ve tuz
Yapılışı
- Yarım
saat öncesinde bir kapta ılık suyla pirincinizi ıslatın. Kaynar su olmamasına
dikkat edin, bunu yapmamızdaki amaç pirinçlerin şişmesini ve daha
dolgun olmasını sağlamaktır.
- Daha
önceden ıslattığımız pirinci güzelce yıkayarak nişastasını ayırın.
- Varsa
teflon yoksa herhangi bir tencereye sıvı yağ ve 1 kaşık kadar tereyağını ekleyin.
- Biraz
kızdıktan sonra arpa şehriyeyi dökün ve biraz karıştırıp, şehriyelerin
kızarmasını sağlayın. Çok fazla karartmayın, yoksa şehriyeleriniz taş gibi
olacaktır.
- Üzerine
daha önce yıkayıp, suyunu süzdüğümüz pirinci ekleyip bir süre kavurun.
Uzun süre kavurmayın pirinçleri yakıp, tadını değiştirebilirsiniz.
- 3-3,5
bardak sıcak suyu tencereye boşaltın. Kesinlikle soğuk su kullanmayın.
- Üzerine tavuk
bulyonu ufalayarak atın ya da daha önceden ılık suda bekletip ezerek
ekleyin.
- Gerektiği
kadar tuz atın.
- Varsa
limon suyu atın. Limon suyu atarak pirinç tanelerinin daha beyaz olmasını
sağlayabilirsiniz.
- Biraz
karıştırıp tencere kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar orta ateşte
pişirin.
- Pirincin
kalitesine göre tarifteki suyun ölçüsü değişebilir. Eksik olduğunu
düşündüğünüz zaman sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Suyunu
çektikten sonra tencere kapağını açık ve tahta kaşığın tersi yardımıyla
karıştırın. Böylelikle lapa olmasını engellersiniz.
- Üzerine
kağıt havlu koyarak kapağı kapatıp demlenmesini bekleyin. 15 dakika
kadar bekledikten sonra servise hazır duruma gelecektir. Afiyet olsun…